Definitieve epilatie via IPL

I.P.L. = Intense Pulsed Light

De IPL-methode werkt volgens het principe van de selectieve fotothermolyse, ook xenonlichttherapie genoemd. Korte xenonlichtflitsen worden via een saffier naar de te behandelen haren geleid. Het haar bevat melanine (pigment) dat het licht absorbeert en het gedurende enkele milliseconden in warmte omzet. Dit warmte-effect werkt vernietigend voor het haarzakje.

Hoe gebeurt de selectieve foto-thermolyse?

Tegenwoordig zijn er heel wat verschillende IPL merken op de markt. Het aanbod is groot en enige behoedzaamheid is hier op zijn plaats. 

Dit zijn alvast enkele kenmerken van de betere IPL apparaten:

1. Een waterkoelingsysteem: heel belangrijk naar veiligheid toe (toestellen die enkel uitgerust zijn met luchtkoeling kunnen oververhitten en huidverbranding veroorzaken), ook heel belangrijk naar efficiëntie toe: vaak zijn deze toestellen aan de zwakkere kant, waardoor veel behandelingen verreist zijn.

2. Een saffier: een saffier of optisch hardglas bundelt het licht zodat er weinig lichtstralen verloren gaan, bij toestellen met enkel een glasplaatje voor de lamp gaat veel licht verloren, wat weer ten koste gaat van de doeltreffendheid van de behandeling.

3. Er dient met gel gewerkt te worden: toestellen die geen gel “nodig” hebben zijn zwak. Men zal slechts heel geleidelijk een haarvermindering kunnen vaststellen. Dr. Bjerring, een dermatoloog die heel wat onderzoek naar lichtontharing op zijn naam heeft staan, waarschuwt voor het volgende:

Bij sommige laser- en lichtbehandelingen vallen de haren meteen de volgende dagen al uit. Dit lijkt dus zeer effectief te zijn, maar eigenlijk is dit een slecht teken. Het betekent nl. dat de laser of IPL een te korte en te hoge energietoevoer heeft gegeven, waardoor de haren evaporiseren en een ontsteking wordt veroorzaakt in de oppervlakkige cellen langs de haarschacht. De dieper gelegen cellen werden echter niet bereikt. Als reactie worden de haartjes wel uitgestoten en de groei wordt wel vertraagd, maar uiteindelijk komen de meeste haren weer terug.

Beter dus is een mildere methode met een lange-termijn-effect. Als de dieper gelegen groeicellen zijn bereikt, gebeurt haaruitval niet de volgende dagen, maar pas circa 10 dagen tot 4 weken na de behandeling.

4. Geen overdreven grote oppervlaktespot: als de behandeloppervlakte per flits vrij groot is, waardoor men sneller kan werken en men minder flitsen dient te geven, zal dit ten koste gaan van de effectieve jouleswaarde (lichtenergie) wat weer resulteert in zwakkere behandeling en minder effectieve resultaten. De oppervlaktespot waar mee gewerkt wordt varieert van 2cm² tot 12,5cm². De ideale spotgrootte is volgens wetenschappelijk onderzoek 5cm².

5. Veilige filters: een belangrijk veiligheidsaspect voor het gebruik van intens gepulseerd licht is het wegfilteren van ongewilde secties van het lichtspectrum van UV-(ultraviolet) en IR-(infrarood) licht. Sommige apparaten gebruiken een goedkope filter of een geverfde lamp. Deze kunnen aan kwaliteit verliezen tijdens de behandeling, waardoor ze schadelijk licht niet meer filteren. Dit brengt een verbrandingsrisico met zich mee tijdens de behandelingen voor permanente ontharing.

Op de figuur hiernaast ziet u een schema van hoe het licht door een prisma gebroken wordt en zo verandert in het zichtbare kleurenspectrum. Ideaal voor ontharing is het spectrum tussen 600 en 1000 nanometer, het niet-schadelijke spectrum met als respectievelijke kleuren groen, geel en rood. Hoe hoger het aantal nanometer, hoe dieper het licht in de huid kan dringen. Vandaar dat rood licht het meest ideale licht is om dikke haren mee te vernietigen.

Kunnen alle haren weg?

Voor alle lichtsystemen geldt deze stelregel: donkere haren op een witte huid zijn het makkelijkst te behandelen.

Toch blijft altijd gelden:

De haren moeten donkerder zijn dan de huid om goede resultaten te bekomen!

Wat met witte en blonde haren?

Firma’s of behandelaars die beweren wel witte of lichtblonde haren te kunnen behandelen met een lichtontharingssysteem (eender of het een laser of een IPL-systeem betreft) hebben het systeem blijkbaar niet begrepen. Het licht wordt namelijk alleen maar aangetrokken door alles wat donker is en wordt teruggekaatst door alles wat wit is. Kortom witte, blonde of donshaartjes krijgt men niet weg.

Welke huidskleur komt in aanmerking?

We kunnen bijna alle huidtypes succesvol behandelen. De verschillende huidskleuren worden als volgt onderverdeeld:

Volgens de schaal van Fitzpatrick – de huidreactie na zonblootstelling:

Fototype Bruint Verbrandt Roodheid Kenmerk
I niet zeer snel altijd bleke huid, blond of rood haar
II langzaam snel soms bleke huid, donkerblond tot kastanjebruin haar
III makkelijk zelden geen licht bruine huid, donker haar, licht Mediterraans
IV zeer goed nooit nooit donker Mediterraans, licht Aziatisch
V zeer goed nooit nooit donker Aziatisch
VI zeer goed nooit nooit Afro-Caribbeaans

 

Hoe definitief is definitief?

Komen de haren werkelijk nooit meer terug?

De haarfollikels die met het IPL-systeem vernietigd zijn, (vast te stellen door biopsie van de behandelde zone) kunnen nooit meer haartjes produceren.

De groeicellen zijn “gecoaguleerd” wat betekent dat hun eiwitstructuren op microscopisch niveau onherstelbaar verkleefd zijn.

De langste groeicyclus van een haartje is +/- 8 maand, dus als de overbeharing na de laatste behandeling 8 maand weg blijft, zijn de haarfollikels welke actief waren tijdens de behandeling voorgoed vernietigd.

Hoewel blijvende permanente ontharing in veel gevallen mogelijk is, kunnen we niet garanderen dat er nooit meer één haar zal groeien. Er zijn helaas duizenden haarfollikels die inactief zijn, welke in een later stadium van ons leven actief kunnen worden door o.a. bepaald medicijngebruik, door wrijving of druk (zoals onder een gipsverband en onder riempjes van een helm), of door hormoonveranderingen zoals bij zwangerschap, menopauze of endocriene stoornissen.

Let wel op met zon en/of zonnebank!

Helaas is geen enkel permanent ontharingssysteem combineerbaar met een recentelijk bijgebruinde huid. Het pigment in het haar fungeert immers als geleider voor het licht om uiteindelijk de groeicellen van het haar te vernietigen. Als de huid bijgebruind is, zal ook dit pigment (dat in de eerste weken na de bruining zich aan de oppervlakte van de huid bevindt) het licht aantrekken.

Hoe meer de huid haar natuurlijke huidskleur benadert, hoe beter.

Als uw huid gebruind is door zon of zonnebank dient u dus enkele weken te wachten alvorens te starten met definitieve ontharing. Op een bijgebruinde huid is het rendement van een behandeling heel wat zwakker omdat we de energiesterkte dienen aan te passen. Bovendien riskeert u pigmentverschuivingen te krijgen als u de nodige wachttijd niet respecteert.
Om een gebruinde huid sneller haar oorspronkelijke kleur terug te laten krijgen, kan u regelmatig een peeling gebruiken. Ook na de behandeling dient men minstens 24 uur zonnebank te vermijden op de behandelde zones. Na de behandeling mag u dus weer gaan bruinen maar de eerste week na de behandeling de behandelde zone af te dekken of een hoge UV-filter te strijken, maar voor de behandeling dient u zo bleek mogelijk te zijn.
Als u toch bruin wenst te zijn, kunnen we u aanraden om een zelfbruiner te gebruiken tot 10 dagen vóór uw behandeling met een definitief ontharingssysteem. Deze bruiners zijn immers gemakkelijker weg te scrubben en te peelen dan zonnebruining.

Doet het pijn?

Echt pijnlijk is het voor de meeste mensen niet, er is een tintelend ,prikkelend gevoel maar voor de meeste mensen is dit hooguit wat irritant. Door de effectieve huidkoeling is deze behandeling beter te verdragen.

Welke lichaamsdelen kunnen behandeld worden?

Oksels, benen, armen, voeten, borst, rug, bikini, anus, wangen, bovenlip, kin, nek,…

Welke lichaamsdelen kunnen niet behandeld worden?

Wenkbrauwen, tepels, donkere schoonheidsplekken of moedervlekken met haar in.

Zijn er neveneffecten?

Na de behandeling kan enige roodheid ontstaan door het koude koelplaatje. Dit trekt gemiddeld binnen de 15 minuten weg. Soms ontstaat lichte roodheid of lichtrode uitlag dit is te vergelijken met een lichte zonverbranding wat ongeveer tussen 12 en 24uur duurt en vervolgens verdwijnt.

Hoe kom ik naar mijn behandeling?

We stellen het op prijs als u frisgewassen naar u behandeling komt en u de te behandelde zone 3 à 5 dagen vooraf heeft geschoren. De beste resultaten worden behaald als we 1mm haar hebben. Bent u het vergeten zullen we zelf de haren voor de behandeling kort zetten.

Op wat moet ik speciaal letten voor een goed resultaat te hebben?

Aangezien we op pigmenten werken raden we aan om de huid zo licht en natuurlijk mogelijk te behouden. Hierbij vragen we dan ook om zeker 4 weken voor de behandeling zonnebank of zon te mijden op de te behandelende plaats. Gebruik hiervoor dan ook een sunblock 50

Het is ook belangrijk dat je zeker 6 weken voor de behandeling geen haren meer uittrekt door bv harsen, epileren, epilady.. het scheren, knippen of gebruik van veet mag wel.

Hoeveel behandelingen zijn er nodig?

Vermits de haren in verschillende fases groeien zijn er meerdere behandelingen nodig dit kan variëren met de te behandelde plaats en het resultaat dat men wenst te hebben.

We kunnen enkel de haren vernietigen als ze in de groeifase zitten. Vermits niet elk haar zich in deze fase bevind maar ook in de ontwikkelingsfase of de slaapfase zitten we op een tussentijd van 3 tot 6 weken vooraleer het haartje in de volgende fase is.

Het aantal behandelingen dat er nodig zijn liggen tussen 5 en 12 behandelingen.

Pas op! Het is altijd mogelijk dat er naar mate van ouder worden, medicatie, hormonen, zwangerschap er haren terug komen dit zijn echter geen haren dat er al waren maar haren dat nog niet ontwikkeld waren en nu tot ontwikkeling zijn gekomen.

Is het definitief?

Als de haren dat weg zijn na 8 maand niet teruggroeien is het definitief dit geld voor de haartjes dat zich in de groeifase bevonden op het moment van de behandeling.

(Helaas zijn er in de huid duizenden haarfolikels aanwezig die zich pas later gaan ontwikkelen en bestaat de kans dat er haren na latere periode tevoorschijn komen. Hier spreken we natuurlijk over een beperkte terugkomst en niet de beharing van voordien.)

Wat zie je na een behandeling?

De eerste 2 weken groeien de haren gewoon door deze mag je eventueel scheren als ze storend zijn. Vervolgens gaan de haren beginnen uit te vallen na 3 à 4 weken gaan we zien dat er plekken komen waar de haartjes weg zijn.

Kunnen ingegroeide haren behandeld worden?

Ja zeker! Een ingegroeide haar heeft een donkere kleur vermits dat het systeem op kleurverschillen werkt kunnen ook de onderhuidslopende haren definitief verwijderen.

Mag je behandelt worden bij zwangerschap?

Als je zwanger bent of wilt worden, worden er geen behandelingen toegepast omdat de huid gevoeliger wordt aan de lichtflitsen. Ook bij borstvoeding passen we dit niet toe.

Wat zijn de contra-indicaties?

De behandeling mag niet worden uitgevoerd bij volgende gevallen indien me het toch wenst of bij twijfels kan je met schriftelijke toelating van je dokter de behandeling laten uitvoeren.

Diabetes
Epilepsie
Trombose
Eczeem
Psoriasis
Vitiligo
Infecties van de huid
Een kuur van antibiotica of penicilline
Gebruik van Sint-Janskruid (tot 3 maanden voor de behandeling)
Zwangerschap
Pacemaker
Gebruik van medicatie als ontstollingsmiddel: lithium, steroïden, vitamine A-zuur
Onder 18 jaar (tenzij je toelating hebt van de ouders)
Mag niet gedaan worden als je medicatie inneemt die lichtovergevoeligheid veroorzaakt.
Tatoeages (kan wel rond een tatoeage)

Voor prijzen en reservatie, zie prijslijst.